Smart met Geld helpt jongeren financieel weerbaar worden

Tegenwoordig zien we bij MEE steeds meer jongeren die financieel in de problemen komen doordat zij gevoelig zijn voor reclames en groepsdruk. Dan kun je denken aan acties of snelle verkopers die jongeren overtuigen met ‘gratis’ cadeaus bij aanmelding van abonnementen die jaren duren. Wanneer je niet de nieuwste iPhone of de hipste sneakers hebt, kan het ook moeilijk zijn om dan de verstandige keuze te maken.

MEE NL ontwikkelt Smart met Geld

Speciaal voor (zeer) moeilijklerende jongeren heeft MEE NL een e-learning opgezet om hen te leren met geld om te gaan. Dit online leerprogramma is een onderdeel van Smart met Geld, een programma van MEE dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van kwetsbare jongeren, veelal met een lichte verstandelijke beperking (LVB).

De e-learning is ook zonder de training Smart met Geld te gebruiken. De online tool is openbaar toegankelijk, zodat niet alleen de leerlingen, maar ook andere kwetsbare jongeren er profijt van hebben. De e-learning is te bereiken via smartmetgeld.nl/e-learning.

 

Smart met Geld in Groningen

Op sociale media zoals YouTube en Snapchat komen allerlei geweldige verhalen en video’s langs. Populaire vloggers hebben de hipste kleren en de mooiste foefjes en geven een kijkje in hun leven (vaak met de nodige sluikreclame). In de Smart met Geld cursus leren jongeren op een beeldende manier beter omgaan met geld.

In de 8 lesuren worden niet alleen de jongeren betrokken, maar wordt ook gezorgd dat twee docenten opgeleid zijn in het geven van de cursus in de toekomst. Er wordt ingegaan op de verleiding van de maatschappij, vloggen en reclame, druk van vrienden en leren nee zeggen. Er kan veel op jongeren afkomen als ze 18 worden en er meer van hen verwacht wordt. In de laatste twee lesuren van Smart met Geld brengen de jongeren in de praktijk wat ze hebben geleerd.

In de tweede helft van 2017 heeft MEE Groningen de Smart met Geld cursus geven bij het Eemsdeltacollege in samenwerking met de lokale GKB. Inmiddels heeft het Eemsdeltacollege ook zelf een Smart met Geld cursus gegeven voor een nieuwe lichting leerlingen. In januari 2018 zal de Smart met Geld cursus op De Bolster en Winkler Prins gegeven worden.

Smart met Geld is mogelijk dankzij subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een financiële bijdrage van de Rabobank Foundation.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Smart met Geld? Neem dan contact met ons op!