Apps die helpen bij autisme

Er worden steeds meer mobiele applicaties (apps) ontwikkeld om mensen met autisme te ondersteunen. In dit artikel een verzameling handige app’s die het leven met autisme makkelijker kunnen maken.

Daymate

Wanneer hulp nodig is bij het maken van een dagindeling en structuur geven aan taken kan Daymate (voor Android en iPhone) een uitkomst zijn. Daarnaast kun je met Daymate ook contact hebben met je begeleider en doorgeven hoe het met je gaat. De app is gratis te downloaden, maar je moet betalen om alle functies van de app te kunnen gebruiken.

Klik hier voor meer informatie

De makers hebben ook een gratis app, namelijk: Assist Helpt. Assist Helpt is voor zowel Android als iPhone.

Autiplan

AutiPlan is een app die je helpt met het maken van een dag- en weekplanning. Door middel van pictogrammen en foto’s kun je overzichtelijk taken en planningen aanmaken. Autiplan is te downloaden voor Android. Er is geen iPhone app, maar je kan het wel gebruiken in Safari.

Klik hier voor meer informatie

Aut There

Jongeren met autisme kunnen snel last hebben van sociaal isolement. AutThere is een sociale app (voor Android en iPhone) voor jongeren met autisme. De AutThere app is bedoeld om jongeren met autisme te helpen om contact te maken met andere jongeren met dezelfde interesses.

Klik hier voor meer informatie

TouchToTell

De app TouchToTell (alleen voor iPad) helpt zowel volwassenen als kinderen met een ernstige meervoudige beperking wanneer zij moeilijk of helemaal niet kunnen praten.
Door het gebruik van pictogrammen of eigen foto’s kan men toch geholpen worden bij het duidelijk maken wat hen bezighoudt.

De app heeft vijf niveau’s die helpen bij het begrijpen van taal en het uitspreken van woorden en zinnen:

  1. Praatplaat
  2. Categorie: eten, drinken, familie, gevoel
  3. Onderwerpen: ik, jij, hij, zij en namen van personen
  4. Werkwoorden: willen, zijn, houden van
  5. Abstracte woorden: lidwoorden en vragen

Deze app is gratis te downloaden, maar je moet betalen om alle functies van de app te kunnen gebruiken.

Klik hier voor meer informatie

Coach2Care van het Dr. Leo Kannerhuis

De Coach2Care apps van het Dr. Leo Kannerhuis stimuleren zelfredzaamheid bij mensen met Autisme. Er zijn vier verschillende ‘coachapp’s’, namelijk: OVcoach, Schoolcoach, Studeercoach en Werkcoach. Heb je hulp of tips nodig bij het reizen, op school, met studeren of op werk? Dan kunnen de apps van Dr. Leo Kannerhuis je verder helpen.

Klik hier voor meer informatie